beats by dre cheap

Pozadina bloga

Jedan od najboljih načina za ukrašavanje bloga jeste pozadina, odnosno njena izmjena. Svejedno je da li je to postavljanje neke boje ili slike u svakom slučaju može dati vašem blogu unikatan detalj.
Prilikom podešavanja pozadine vašeg bloga potrebno je učiniti manje izmjene u kodu vašeg bloga. Tačnije u CSS-u ima tag "body { }", unutar kojeg ćete dodavati određene parametre.

Prije toga da objasnimo funkcije nekih parametara:
=============================================
background-color:
predstavlja postavljanje boje na pozadini, npr.: "background-color: #800000;"  gdje "#800000" predstavlja kod boje, u ovom slučaju to je bordo boja.

background-image:
prestavlja postavljanje slike na pozadini, npr.: "background-image: url('http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg');" gdje "http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg" predstavlja link do slike.

background-attachment:
predstavlja parametre slike na pozadini, npr.: "background-attachment:fixed;" što fiksira sliku u pozadini i onemogućuje njeno pomjeranje bez obzira na scrollanje sajta.

background-position:
predtsavlja poziciju slike na pozadini, npr.: "background-position:center;" što fiksira sliku na sredinu ekrana, ili background-position: 250px 100px;" gdje "250px" određuje udaljenost slike od lijeve strane sajta, a "100px" od vrha sajta.

Primjeri mijenjanja pozadine:
=============================================
U slučaju da želite postaviti neku boju na pozadinu dovoljno je dodati slijedeći kod između zagrada: "background-color: #800000;".

U slučaju da kao pozadinu želite postaviti sliku potreban je slijedeći kod: "background-image: url('http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg');".
U slučaju da je slika koju želite koristiti za pozadinu premala potrebno je dodati parametar ponavljanja na slijedeći način: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat;".
U slučaju da želite da se slika u pozadini ponavalja samo vertikalno potrebno je dodati slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat-y;".
U slučaju da želite da se slika u pozadini ponavalja samo horizontalno potrebno je dodati slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat-x;".
U slučaju da ne želite da vam se slika ponavlja bez obzira na njenu veličnu dodajte slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: no-repeat;".
U slučaju da želite dodati sliku na pozadinu koja se neče micati bez obzira na scrollanje i koja će automatski biti pozicionirana na centar potrebno je koristiti slijedeći kod: "background-image:url('http://www.imesajta.com/slika.gif'); background-repeat:no-repeat; background-attachment:fixed; background-position:center;".
U slučaju da želite dodati sliku na pozadinu koja se neče micati bez obzira na scrollanje i kojoj možete određivati poziciju potrebno je koristiti slijedeći kod: "background-image: url('smiley.gif'); background-repeat: no-repeat; background-attachment:fixed; background-position: 250px 100px;".
=============================================

GOOGLE
http://google.blogger.ba
24/11/2008 02:43