GOOGLE

This is Da' Place for Rest


24.11.2008.

Pozadina bloga

Jedan od najboljih načina za ukrašavanje bloga jeste pozadina, odnosno njena izmjena. Svejedno je da li je to postavljanje neke boje ili slike u svakom slučaju može dati vašem blogu unikatan detalj.
Prilikom podešavanja pozadine vašeg bloga potrebno je učiniti manje izmjene u kodu vašeg bloga. Tačnije u CSS-u ima tag "body { }", unutar kojeg ćete dodavati određene parametre.

Prije toga da objasnimo funkcije nekih parametara:
=============================================
background-color:
predstavlja postavljanje boje na pozadini, npr.: "background-color: #800000;"  gdje "#800000" predstavlja kod boje, u ovom slučaju to je bordo boja.

background-image:
prestavlja postavljanje slike na pozadini, npr.: "background-image: url('http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg');" gdje "http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg" predstavlja link do slike.

background-attachment:
predstavlja parametre slike na pozadini, npr.: "background-attachment:fixed;" što fiksira sliku u pozadini i onemogućuje njeno pomjeranje bez obzira na scrollanje sajta.

background-position:
predtsavlja poziciju slike na pozadini, npr.: "background-position:center;" što fiksira sliku na sredinu ekrana, ili background-position: 250px 100px;" gdje "250px" određuje udaljenost slike od lijeve strane sajta, a "100px" od vrha sajta.

Primjeri mijenjanja pozadine:
=============================================
U slučaju da želite postaviti neku boju na pozadinu dovoljno je dodati slijedeći kod između zagrada: "background-color: #800000;".

U slučaju da kao pozadinu želite postaviti sliku potreban je slijedeći kod: "background-image: url('http://www.mojsajt.com/pozadina.jpg');".
U slučaju da je slika koju želite koristiti za pozadinu premala potrebno je dodati parametar ponavljanja na slijedeći način: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat;".
U slučaju da želite da se slika u pozadini ponavalja samo vertikalno potrebno je dodati slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat-y;".
U slučaju da želite da se slika u pozadini ponavalja samo horizontalno potrebno je dodati slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: repeat-x;".
U slučaju da ne želite da vam se slika ponavlja bez obzira na njenu veličnu dodajte slijedeći kod: "background-image: url('http://www.imesajta.com/pozadina.jpg'); background-repeat: no-repeat;".
U slučaju da želite dodati sliku na pozadinu koja se neče micati bez obzira na scrollanje i koja će automatski biti pozicionirana na centar potrebno je koristiti slijedeći kod: "background-image:url('http://www.imesajta.com/slika.gif'); background-repeat:no-repeat; background-attachment:fixed; background-position:center;".
U slučaju da želite dodati sliku na pozadinu koja se neče micati bez obzira na scrollanje i kojoj možete određivati poziciju potrebno je koristiti slijedeći kod: "background-image: url('smiley.gif'); background-repeat: no-repeat; background-attachment:fixed; background-position: 250px 100px;".
=============================================

GOOGLE
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Biografija :

Izdvajam !
Pozadina bloga
Uputstvo za izmjene pozadine na vašem blogu.
YouTube na Blogu
Kratko objašnjenje za postavljanje videa na blog
Rivalstvo blog sistema
Prednosti, mane i verdikt o BIH blog sistemima
Kreirajte svoj blog
Kompletno uputstvo za kreiranje sopstevnog dizajna za blog
Instalacija foruma
Detaljno uputstvo za instaliranje foruma na vas sajt
Lightbox galerija
Postavljanje odlicne galerije na blogg
Music player
Postavljanje odlicnog playera na vas blog
FTP
Opsirno uputstvo za ostvarenje FTP konekcije sa hostom.
Uredite post
Uredite dizajn svog posta, dodajte mu sitne stvari koje mnogo znače.

Cilj :
Voditi World Wide Web do njegovog maksimalnog potencijala razvijajući protokole i smjernice koje osiguravaju dugotrajni rast Weba.

Imati kompaktan blog dizajn sa internim CSS-om i bez ikakvih slika kako bih poboljšao efikasnot bloga.

Kontakt :
mensurh at gmail dot com

Sve postojeće primjedbe ili sugestije u cilju bolje organizovanosti i veče posjećenosti bloga šaljite na mail. Također mail ima net passport tako da ga koristim i kao msn a većinu vremena sam online. Mail je malo zamaskiran tako da ono >at< predstavlja >@< , a ono >dot< predstavlja >.< .

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
33246

Powered by Blogger.ba