GOOGLE

This is Da' Place for Rest


27.07.2007.

Rivalstvo blog sistema

Tri bosansko-hercegovačka websajta sa istom namjenom, omogućiti korisnicima kreiranje vlastitih blogova i postati najposjećeniji blogsajt. Sva tri websajta imaju slične mogućnosti i karakteristike, pa ćemo probati prikazati određene razlike.
Da bismo započeli sa objašnjavanjem prvo trebamo definisati riječ blog. Naime riječ blog je nastala malo poslije kreacije blog sistema koji je u početku osmišljen da bude promovisan kao Weblog, odnosno personalni online odnosno internet dnevnik korisnika. Međutim kao i mnoge drugi riječi, čestim izgovaranjem nađe se nekakva kratica koja postane sinonim, što je i ovde slučaj tako da e od Weblog ostalo samo Blog. Danas se tu radi o jednom od najpopularniji internet servisa.

Prvi je sa radom počeo Blogger.ba i do sada je promijenio tri dizajna. Odlikuje se veoma laganom administracijom, mogučmošću kreacijom i korištenjem vlastitom skina, kao i veoma laganom administracijom. Registracija je vrlo jednostavna i u nekoliko koraka dobit ćete svoj blog. Nakon što završite i ovaj korak možete početi sa pisanjem svog prvog posta. Broj postova koji se mogu objaviti je kao i svim blog sistemima, tj. neograničen. Sa strane, na dnu sajta ili na vrhu možete pozicionirati tzv. sidebar, u kojem su mješteni boxevi. Boxevi su također dinamički i njihov sadržaj mijenjate iz administracije. U boxu možete staviti bilo kakav tekst vezan ili nevezan za vaš blog. Ispod 5 mogućih boxeva nalazi se lista prijatelja, odnosno blogovi koje ste označali kao prijateljske, dok se ispod te liste nalazi brojač posjeta, koji bilježi svaki unikatni posjet, odnosno posjet sa IP adrese sa koje već nije pristupano nedavno. Blogger.ba je trenutno najveći blogsajt u Bosni i Hercegovini sa najviše prijavljenih korisnika i kreiranih blogova. što aktivnih, to i neaktivnih. Dizajn je većinom baziran na čistom CSS-u sa skroz malom upotrebom tabela, što povećava kompaktnost bloga. Vaš post možete vezati i uz određene kategorije koje međutim ne možete kreirati samostalno već su vam određene od strane administratora.

Nedugo nakon što je Blogger.ba započeo sa radom, pojavio se sličan sajt. Riječ je o blog sistemu Blog.ba. Naravno osnovan je sa istim ambicijama kao i njegov prethodnik, međutim ono što mu ne ide u prilog jeste komplikovanija administracija od ostalih i poprilično lošiji dizajn, međutim postoji nešto što ovaj blog sistem čini boljim u odnosu na Blogger.ba, a to je mogućnost automatskog traženja direktno sa bloga na kojem se nalazite.Sidebar također može biti pozicionar po všoj želi i imate mogućnost dodavanja vlastitog dizajna. Jpš jedna novina jeste polje u kojem vas se izlistava statistika vašeg bloga, tačnije broj trenutnih posjetilaca na sajtu, broj postova, posjeta i komentara. Pa zatim automatsko dodavanje novih postova u box čiju poziciju vi podešavat, ali i ogromna prenost jeste broj boxeva koje možete dodati je daleko veća za razliku od Blogger.ba sistema. Dizajn je većinom baziran na čistom HTML-u sa skroz malom upotrebom CSS-a, što samnjuje kompaktnost bloga. Ne postoji mogućnost samostalnog kreiranja kategorija već prilikom registracije odredite koje će aspekte obuhvatiti vaš blog.

Najnoviji blogsajt jeste Blogspot.ba koji je u velikoj mjrei urađen neporfesionalno zbog korištenja gotovog WordPress CMS-a koji je i namijenjen za blog sisteme. CMS je skraćenica od engleskih riječi Content Managment System što bi značilo sistem za upravljanjem sadržajem, općenito predstavlja dinamičke web sajtove koje je lagano održavati bez velikog truda. Velika mana ovog sistema jeste onemogućeno dodavanje novog dizajna, kao i Plugins-a ili dodataka koje mogu doprinijeti unikatne mogućnosti vašem blogu. Međutim kao i Blog.ba ima mogućnost dodavanja mnogo većeg broja boxeva u odnosu na Blogger.ba. Najveća novina jeste mogućnost dodavanja više održavatekja bloga, kao i dodavanje specijalnog statusa svakom korisniku. Najveće razošarenje je vjerovatno činjenica da je administracija kao i svaki dizajn bloga, skroz malim dijelom prevedena na bosanski jezik, što slabijim poznavateljima engleskog jezika može stvarati poteškoće pri rukovanju blogom. Blo također ima opciju za pretragu koja se nalazi direktno na blogu na kojem se nalazite. I najveća prednost jeste samostalna mogućnost kreiranja kategorija na vašem blogu.

Zajedničko za sve blog sisteme jeste: Kalendar; Boxevi koji mogu biti editoavni po želji; Brojač posjeta; Verzija posta namijenjena za printanje. Datum posta, Link objavljivača; Možete dopustiti mogućnost komentarisanja na vaše postove, kao i obrisati željene komentare; Dodati slike u vaš post od kojih se samo jedna nalazi na serveru vašreg blog sistema i zagarantovano neče biti obrisana.
Jedino što ne možete mijenjati jeste mala kreditacija koja se nalazi negdje na blogu a to jeste mali banner ili link do blog sistema kako bi i drugi korisnici mogli koristiti iste usluge.

GOOGLE
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Biografija :

Izdvajam !
Pozadina bloga
Uputstvo za izmjene pozadine na vašem blogu.
YouTube na Blogu
Kratko objašnjenje za postavljanje videa na blog
Rivalstvo blog sistema
Prednosti, mane i verdikt o BIH blog sistemima
Kreirajte svoj blog
Kompletno uputstvo za kreiranje sopstevnog dizajna za blog
Instalacija foruma
Detaljno uputstvo za instaliranje foruma na vas sajt
Lightbox galerija
Postavljanje odlicne galerije na blogg
Music player
Postavljanje odlicnog playera na vas blog
FTP
Opsirno uputstvo za ostvarenje FTP konekcije sa hostom.
Uredite post
Uredite dizajn svog posta, dodajte mu sitne stvari koje mnogo znače.

Cilj :
Voditi World Wide Web do njegovog maksimalnog potencijala razvijajući protokole i smjernice koje osiguravaju dugotrajni rast Weba.

Imati kompaktan blog dizajn sa internim CSS-om i bez ikakvih slika kako bih poboljšao efikasnot bloga.

Kontakt :
mensurh at gmail dot com

Sve postojeće primjedbe ili sugestije u cilju bolje organizovanosti i veče posjećenosti bloga šaljite na mail. Također mail ima net passport tako da ga koristim i kao msn a većinu vremena sam online. Mail je malo zamaskiran tako da ono >at< predstavlja >@< , a ono >dot< predstavlja >.< .

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
33246

Powered by Blogger.ba