GOOGLE

This is Da' Place for Rest


20.09.2006.

FTP

FTP je skracenica od engleskih rijeci i znaci "File Transfer protocol" sto bi u prevodu na bosanski znacilo Protokol za Transfer Fajlova.
Probat cemo saznati neke pojedinosti u vezi sa FTP-om i nauciti neke termine, npr.: CHMOD, Port,... kao i njihovo poblize predtsavljanje.
Ali najvaznije jeste nauciti se sluziti nekim FTP programom. Koncept je skoro isti kod svakog tako da nije potrebno skoro nikakvo prosirivanje znanja kod prelaska na drugu FTP mannager.
U slucajevima ako se bavite ozbiljnije web dizajnom koristenje FTP-a ce biti neophodno jer se susrecete sa web sajtovima koje bi bilo besmisleno uploadovati na web fajl po fajl. Takodjer mogu se naci FTP serveri na kojem se nalazi poveci broj racunarskih aplikacija besplatnih za download, tako da njegovo koristenje moze biti dosta korisno.
Nakon sto tek instalirate vas FTP mannager potrebno je unijeti adresu servera sa kojeg ce se podatci preuzimati ili na koji ce se slati.
Obicno se to radi klikom na prvu opciju u Meniju, pa nakon sto vam se otvori padajuci Meni izabrati ponovo prvu opciju (Alt ... Enter ... Enter), nakon cega am se otvara tzv. Wizard uz pomoc kojeg definisete stavke neophodne za pristup zeljenom serveru.
Polja za unos teksta koja ste dobili u wizardu najcesce su:
Host:
Port:
User:
Password:
Ako vam je upis u ova polja onemogucen potrebno je da kliknete na button koji ce omoguciti unos podataka servera kojem zelimo pristupiti. Na tom button-u obicno pise "New Site" ili nesto slicno.
Nakon toga treba upisati podatke servera na koji pristupamo.
Host: ftp.mojsajt.com ili (.org.net.biz.info.ba,...) (moze i bez ovoga ftp.)
vazno je napomenuti da adresa Hosta nije uvijek ovakva, zavisi ako je kreiran drugi FTP account na tom sajtu, tako da moze biti i subdomena, npr. ftp.ime.mojsajt.com
Port: uobicajeni port je '21' iako cete se susresti i sa portom '20'
Port '21' je komandni port, dok je port '20' data port
User: ovdje ide vas username, obicno sifra administracije Control panela sajta, koja se mijenja iz Cpanela
Password: Slicno kao i sa username-om, mijenjate ga iz Cpanela
Nakon sto ste unijeli odgovarajuce podatke kliknite na 'Connect' ili na 'Save' pa 'Connect', sve zavisi od FTP mannagera koji koristite.
Nakon toga treba da vam se izlista lista foldera koji se nalaze na vasem hostu. Zavisno od hosta kod nekih se odmah prikazu direktoriji sa vasim sajtom, dok kod nekih trebatu kliknuti na folder pod nazivom 'public_html' ili 'www' da biste imali pristup vasem sajtu.
Obicno sa lijeve strane nalazi se prozor u kojem pretrazujete fajlove sa vaseg racunara, dok se u vecini slucajeva odmah pored njega nalazi prozor na kojem se izlistavaju direktoriji na vasem serveru. Nakon sto nadjete fajlove koje zelite uploadovati na server, sve sto je potrebno jeste selektirati ih misem i prevuci na prozor za koji smo rekli da izlistava sadrzaj direktorija vaseg servera.
Cesto imaju jos dva prozora pored vec spomenutih. Ujednom od tih prozora prikazuju se fajlovi koji se uploaduju na server ili se downloaduju na vas racunur, dok se u drugom prozoru prikazuju operacije koje vas racunar obavlja sa serverom.
Desnim klikom na neki fajl ili folder na serveru mozete vidjeti opciju u meniju pod nazivom 'CHMOD' ili 'File Attributes'.
Ovdje mozete da mijenjate CHMOD fajla ili direktorija.
CHMOD je obiljezen sa tri broja i postavljanjem nekog chmoda mozete uvesti restrikcije na odredjeni fajl ili direktorij.
Tipicne postavke za fajlove su:
777
755
666
644
Tipicne postavke za direktorije su:
777
555
CGI skripte: 755
Data fajlovi: 666
Konfiguracijski fajlovi: 644

GOOGLE
<< 09/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Biografija :

Izdvajam !
Pozadina bloga
Uputstvo za izmjene pozadine na vašem blogu.
YouTube na Blogu
Kratko objašnjenje za postavljanje videa na blog
Rivalstvo blog sistema
Prednosti, mane i verdikt o BIH blog sistemima
Kreirajte svoj blog
Kompletno uputstvo za kreiranje sopstevnog dizajna za blog
Instalacija foruma
Detaljno uputstvo za instaliranje foruma na vas sajt
Lightbox galerija
Postavljanje odlicne galerije na blogg
Music player
Postavljanje odlicnog playera na vas blog
FTP
Opsirno uputstvo za ostvarenje FTP konekcije sa hostom.
Uredite post
Uredite dizajn svog posta, dodajte mu sitne stvari koje mnogo znače.

Cilj :
Voditi World Wide Web do njegovog maksimalnog potencijala razvijajući protokole i smjernice koje osiguravaju dugotrajni rast Weba.

Imati kompaktan blog dizajn sa internim CSS-om i bez ikakvih slika kako bih poboljšao efikasnot bloga.

Kontakt :
mensurh at gmail dot com

Sve postojeće primjedbe ili sugestije u cilju bolje organizovanosti i veče posjećenosti bloga šaljite na mail. Također mail ima net passport tako da ga koristim i kao msn a većinu vremena sam online. Mail je malo zamaskiran tako da ono >at< predstavlja >@< , a ono >dot< predstavlja >.< .

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
31988

Powered by Blogger.ba